MNENJA UČITELJEV | Mnenja učiteljev AEQ metode® 3. stopnje

Mnenja udeležencev izobraževanja AEQ metode® 3. stopnje

 

Mnenje o dosedanji izkušnji šolanja na 3 stopnji AEQ metode 

Kot vsa šolanja, seminarji in delavnice v režiji Aleša Ernsta je tudi šolanje za učitelja 3. stopnje organizirano in izvajano na izdelan, premišljen in zelo učinkovit način. Šolanje je razdeljeno na 5 modulov, ki si sledijo na pol leta. Na vsakem od modulov se učimo tehnik in protokolov, ki nam omogočajo naš lastni razvoj in večjo učinkovitost dela s strankami. Na prvih dveh stopnjah smo pridobili znanja za vodenje AEQ delavnic® in učenje AEQ vaj®. S 3. stopnjo pa pridobivamo znanja, ki razkrivajo veliko večjo globino in širino AEQ metode®. Vsak modul pričnemo z deljenjem naših izkušenj in spoznanj, s čimer zelo jasno lahko vidimo napredek samega sebe in vsakega posameznika v procesu izobraževanja za učitelja 3. stopnje. Nadaljujemo s teorijo, ki nam takoj naznani novo globino in širino, ki jo bo potrebno osvojiti, se je naučiti v času trajanja modula in nato poglobiti in ponotranjiti v naslednje pol leta. Teorijo dopolnjujemo s praktičnim delom, učenjem posameznih protokolov, ki jih uporabljamo ob izvajanju aktivnega učenja. V procesu učenja se izmenjujmo v treh vlogah: od opazovalca, učitelja (izvajalca) do vloge stranke. Skozi vse tri vloge pridobimo potrebne izkušnje, ki jih kot učitelji nujno potrebujemo, da znanje učinkoviteje prenašamo naprej na naše stranke, tako na delavnicah, predvsem pa skozi aktivna učenja, kjer gredo stranke skozi bolj globoke procese zorenja in spreminjanja.

 

Skozi vsak modul posebej nas Aleš popelje skozi potrebne faze učenja, zorenja in spreminjanja, kar ni vedno ravno najbolj prijetno, saj se soočamo s samim sabo, svojimi gibalnimi omejitvami in vzroki za to, ki so v nas globoko zasidrani v obliki fizičnih in čustvenih travm. Skupinsko in skoncentrirano v en intenziven teden, so spremembe res velike. Po končanem modulu včasih nedojemljivo velike, kar pa skozi čas, ki je v vsakem procesu učenja nujno potreben, počasi in z razumevanjem uredimo, se spremenimo. Skupaj s »sošolci« in Alešem se učimo, rastemo, spreminjamo in omogočamo, da smo pri učenju in pomoči drugim vedno bolj učinkoviti, AEQ metoda® postaja bolj prepoznana in priznana.

 

Vesel sem, da sem se odločil za AEQ metodo®.

 

Hvala Aleš!

 

Samo Šinik, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 2/5

 

Samo

 

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Šolanje za pridobitev naziva učitelj 3 stopnje je razdeljeno v 5 enotedenskih modulov v razmaku 6 mesecev in torej traja 2 leti. Trenutno smo tik pred začetkom 3 enotedenskega modula.

 

Posebnost 3 stopnje je prehod iz zgolj verbalnega v aktivno delo s stranko, takoimenovano aktivno učenje, ki temelji predvsem na stiku učiteljeve roke z membrano klienta. Na tak način klient dobi več kvalitetnih senzorskih podatkov v svojem telesu iz specifičnega področja svoje membrane, v primerjavi s samostojnim izvajanjem aeq vaj. Ta dvig senzorskih podatkov iz telesa v zavest pa vodi v večji učinek zmanjšanja senzorne amnezije.  Na strankino membrano se vršijo natančno usmerjeni, jakostno optimalni pritiski v dinamičnem smislu, zato so tankočutnost, dobre »rokodelske« sposobnosti in resnično nizka stopnja senzorno-motorne amnezije v učitelju po mojem mnenju nujne lastnosti kandidatov za to izobraževanje.

 

Poleg navedenega je po mojem mnenju nujno dobro poznavanje vsaj osnov biomehanike in funkcionalne anatomije. Aleš ima zares veliko kvalitetnih izkušenj, teoretičnega znanja in odlične sposobnosti povezovanja obojega in je temu primerno tudi nivo podajanja znanja na visoki ravni. Zato brez dobrega temelja skoraj ni mogoče slediti programu izobraževanja. Kandidati z dobrim predznanjem dobijo ogromno.

 

V primerjavi z 2 stopnjo so še nadgrajene vaje in teorija. Oboje še globje učinkuje ne le v membrano temveč tudi v tisti del znotraj nje, ki ga »varuje«. Posledično so pozitivni učinki na klienta večji, s tem pa tudi odgovornost učitelja resno naraste. Tukaj za polovičarstvo ni prostora! Ta stopnja zahteva celega, prizemljenega in odgovornega človeka. Popolno predanost tako v poslovnem kot tudi v raziskovalnem in osebnem smislu. Potenciali ki te lastnosti premorejo se lahko na tej stopnji ogromno naučijo.

 

Tedenski moduli so energijsko zahtevni, kajti poleg učenja v vlogi učitelja prejmeš tudi veliko količino aktivnega učenja kot klient (ko se kolegi na tvoji membrani učijo) in se tako soočaš z globjimi sloji SMA-ja v lastni membrani. To pa zopet zahteva energijo in ustrezno regeneracijo. Zato se izkaže da je pomembno priti spočit, v dobri psihofizični kondiciji ter si organizirati dobre pogoje za počitek.  

 

Seminar je odlično organiziran; gostoljubje, pogostitev in splošno vzdušje so na enako visokem nivoju kot metoda sama - vrhunskem!

 

Zame osebno je nadgradnja prejšnjih stopenj popolnoma zadostila pričakovanja in opravičila investicijo časa, energije in denarja ki jih namenjam AEQ izobraževanju. Vse to se jasno odraža na učinku mojega osebnega in poslovnega življenja.

 

Uroš Petan, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 2/5

 

Uroš

 

Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje

Minila so že dobra tri leta, odkar sem se prvič srečala z Alešem in z njegovo terapijo – tedaj še klinično somatiko, ki jo je kasneje razvil in nadgradil v AEQ metodo®. Iskala sem nekoga, ki bi mi pokazal način, me naučil, kako naj si ob vse večjih težavah z vratnim delom hrbtenice pomagam sama. In kdor išče, ta najde…

 

Ob aktivnih terapijah in redni domači vadbi sem pričela počasi sproščati mišice z neprimerno povečanim tonusom. Spoznavala in ozaveščala sem vzroke, ki so me privedli do obstoječega stanja ter jih pričela odpravljati, začela sem drugače razmišljati. Tako so problemi pričeli kopneti, moje navdušenje in zaupanje v metodo pa se je krepilo in raslo. Bila sem mnenja, da bi to moral poskusiti prav vsak, saj bi se mu kakovost gibanja in življenja nasploh precej povečala.

 

In ravno ko sem razmišljala o tem, je Aleš pričel s šolanjem učiteljev v AEQ metode®. Kljub temu, da sem si že pred časom rekla, da sem z izobraževanji zaključila, saj da imam zadosti znanja, ki ga lahko sama nadgrajujem, sem se prijavila na šolanje za učitelja 1. stopnje. Začutila sem, da je to znanje predobro, preveč pomembno, da bi šlo mimo mene.

 

Prvi stopnji je sledilo izobraževanje za učitelja 2. stopnje AEQ metode®. Ob vsem posredovanem znanju in modrosti, realnem pogledu na življenje, vlaganju energije, časa in pozornosti v razumevanje metode, sem lahko le rasla in se razvijala, ob tem pa pomagala tudi drugim z vodenjem delavnic AEQ vaj.

 

Če je pred tremi leti AEQ sramežljivo potrkal na vrata mojega življenja in leto kasneje pogumno vstopil, pa lahko sedaj rečem, da sem z njim napojena, na vse več stvari skušam gledati na AEQ način, v iskanju ravnovesja, z mehkobo in občutkom.

 

Ker želim ljudem pomagati na način, ki sem si ga ob omenjenih težavah želela sama in sem ga tudi izkusila, sem se odločila, da z izobraževanjem nadaljujem na tretji stopnji, ki omogoča izvajanje aktivnih terapij. In tako se je pričelo…

 

Aleš nas je že pred prvim modulom pričel pripravljati: komentiranje prispevkov, branje člankov, komunikacija z drugimi učenci. Potem pa smo se z raznih koncev Slovenije zbrali v Brežicah. Zgodil se je preplet teorije in prakse, izkušnja voditi vaje, biti voden. Občutili smo, kako aktivno terapijo po delih izvede mojster, kakšni so občutki in učinki, če jo izvedejo sošolci, oziroma če jo ti narediš drugim. Postavili smo se v vloge učiteljev, terapevtov, opazovalcev in klientov. Sedem polnih dni pozornega poslušanja, opazovanja, delovanja, občutenja, pa tudi smeha, hudomušnosti, tkanja novih vezi. Na kratko pa – bilo je super!

 

Moja pot je sedaj jasno začrtana. Izvajanje terapij, vodenje vaj, učenje, izboljševanje občutenja, osebna rast, izvajanje terapij, vodenje vaj, učenje… in tako naprej s ciljem postajati vse boljša.

 

Hvala Aleš za tvojo pripravljenost deliti znanje, nas učiti, voditi in nuditi pomoč.

 

 

Jasmina Rome, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 1/5

 

JASMINA ROME

 

 

Tako kot se pri Aikidu učijo prvih pet let samo "plesati" in spoznavati gibanje, predenj se začnejo učiti dejansko samoobrambo, se tudi pri izobraževanju za učitelja AEQ metode®, najprej 2 leti skozi prvo in drugo stopnjo učimo predvsem teoretičnega znanja, AEQ modela razmišljanja, kako učiti posamezne vaje predvsem z govorom. Hkrati vedno bolj spoznavate in čutite tudi sebe, kar je izjemno pomembno za učenje 3. stopnje.

 

Na 1. modulu za učitelja 3. stopnje se začnemo učiti bolj praktičnega znanja in sicer kako izvajati in učiti prva dva protokola aktivne terapije. Sam modul je odlično zastavljen; Aktivno terapijo najprej vidite in se učite z opazovanjem Mojstra AEQ gospoda Ernsta, potem nekdo od sošolcev izvaja terapijo na vas, nato se vi učite izvajati na drugem sošolcu in na koncu še gledate kako tretji sošolec izvaja terapijo. Tako pokrijete 3 aspekte sprejemanja in dojemanja občutkov in informacij: skozi oči in sluh, skozi občutke iz membrane (vaše in terapevtove) skozi dejansko praktično izvedbo. Vse skupaj se še nadgradi z neprestanimi povratnimi informacijami s strani sošolcev in učitelja.

 

V sedmih kar intenzivnih dnevih počasi pridobivate nove informacije, ki so ravno prav dozirane, kot da bi se prvič učili AEQ vajo®. Seveda je potrebno, kakor pri 1. in 2. stopnji, znanje utrditi skozi prakso in ustvarjanje svojih izkušenj.

 

Aktivna terapija zelo poveča učinkovitost dojemanja gibov in zmanjšanje mišičnega tonusa stranki. Z novo pridobljenim znanjem lahko ljudem pomagam veliko učinkoviteje in kvalitetnejše.

 

Izjemno sem hvaležen, da sem del AEQ metode in da imam izjemnega učitelja g. Aleša Ernsta.

 

Žiga Božič Žagar, učenec 3. stopnje AEQ metode® 1/5 in učitelj AEQ metode® 2.stopnje

 

Žiga B.

 

 

... in moje potovanje po poti AEQ se nadaljuje na 3. stopnjo, skozi modul 1.


Pred začetkom sem čutila nekakšno strahospoštovanje do 3.stopnje; imela sem pričakovanja, saj sem že iz 1. in 2. stopnje, ter drugih Aleševih seminarjev vedela, da Aleš vedno preseneti z nečim neznanim, novim, kompleksnim, a hkrati enostavnim, sprejemljivim, razumljivim, logičnim in tudi tokrat je bilo tako. Nova raziskovanja, znanja, informacije, spoznanja, občutki...so spremljali moj 1.modul.

 

Pristala sem na lastnih nogah, nekaj zelo nenavadnega. ZMOREM, naredila sem prve, zahtevne, trdne korake, katere je spremljala cela paleta čustev, občutkov, zavozlank, razvozlank, od jeze, žalosti, do veselja, radosti, sreče.


Naučila sem se drugačnega dojemanja časa - imeti čas zase, koliko prijetnih trenutkov, kako dobro izkoriščen čas, ki prinaša veliko zadovoljstva, notranje izpolnjenosti... Celo življenje sem čutila pritisk okolice, ki je bil zame stresen in sem težko resonirala s tem: pomanjkanje časa, časa ni, kaj lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri, vrvež,... hitro, hitro in posledično je bilo vse ostalo neprimerno bolj pomembno kot jaz. Vzeti si čas zase je bila potrata, zapravljanje časa... tako sem prišla do točke da sem sebe dala na stran in nisem razumela, kaj pomeni, da si vzameš čas zase, to mi je bil tuj termin. Slišala sem ga velikokrat, njegov dejanski pomen, občutek pa mi je bil povsem tuj. Na modulu 1 pa sem prišla do spoznanja, da imamo časa vedno dovolj, pomembne so le naše prioritete. Na voljo imamo samo ta trenutek, in od nas je odvisno kaj bomo z njim. Bomo pozornost, energijo, dragocene trenutke namenili sebi v prid in rasli, ali bomo dovolili raznoraznim 'motilcem' oz. 'tatovom' naše pozornosti (TV, računalniki, telefoni, ...) da nas odpeljejo stran od sebe in bomo izgubili stik sami s seboj, s svojim telesom, pa tudi z okolico, ljudmi okrog nas. Kje je naša pozornost, ko namenimo trenutke pogovoru z otroci, družino, prijatelji. Je naš um v tem trenutku, slišimo, vidimo sogovorca, njegove besede, zaznavamo govorico telesa, ali je naš um v tem trenutku nekje v preteklosti ali prihodnosti, skratka v iluziji. Današnji čas je za slednje idealen, zato bodimo budni.

 

Pomembno in novo spoznanje zame je tudi bilo, dojemanje človeka, ljudi, kot some. Da je človek časovna kapsula, v kateri so zajeti vsi preživeti dogodki, izkušnje, čustva, občutki, travme, vzorci; skratka vse, zaradi česar smo v tem trenutku natanko takšni kot smo, pa se tega zavedamo ali pa smo mogli, da smo v preteklosti lahko preživeli, vse to globoko potisniti, ker je bilo prehudo in se tega ne zavedamo. Smo pa presenečeni, kako se odzovemo na določeno situacijo, dogodek in se sprašujemo zakaj nas je 'vrglo iz tira' in smo odreagirali na določen način - odgovor se nahaja v naši kapsuli.

 

'Čudež' tako bi poimenovala P1 in P2A, ki sem se ju naučila na modulu 1, ki mi omogočata, da znam svojim klientom vedno bolj olajšati njihove težave, ter jim tako skrajšati, narediti enostavnejšo, dojemljivejšo, bolj razumljivo njihovo pot spoznavanja, analiziranja, spreminjanja in sprejemanja njihove časovne kapsule.

 

Hvaležna sem Alešu, da mi je, seveda pod določenimi zahtevami, pogoji, skrbnim nadzorom, ter svojo podporo omogočil moje potovanje in raziskovanje AEQ poti. Tako postaja vsak moj korak lahkotnejši, razumljivejši, enostavnejši a hkrati kompleksnejši.

 

Ponosna sem, da sem lahko učenka 3. stopnje AEQ, saj bolj kot spoznavam to metodo, bolj me navdušuje.

 

Hvala

 

 

Lidija Jakljevič, Učiteljica AEQ metode 2. stopnje, Učenka AEQ 3. stopnje 1/5

 

 

Lidija Jakljevič

 

 

 

Izobraževanje za učiteljico tretje stopnje, ki skozi aktivne terapije posameznika uči večjega čutno gibalnega zavedanja, je bila nekako izbira, ki je izbrala mene.

 
Že prva stopnja je v meni vzbudila vznemirjenje, ki ga čutiš v telesu, ko najdeš tisto PRAVO. Poglabljanje vase skozi učenje AEQ metode, izvajanje AEQ vaj in opazovanje lastnega spreminjanja so bili začetki. Prepletanje novih spoznanj o somatiki ter znanj in vedenj, do katerih sem prišla pri svojem delu s strankami, je nato zame postajalo vedno bolj naravno in spontano. Vodenje delavnic AEQ metode in učenje AEQ vaj mi je preraslo v užitek. Zato odločitev za triletno šolanje ni bila več vprašanje. 


Že prvi modul me je prepričal, da bo globina in širina naučenega prinesla spremembe. Učili smo se na praktičnih vajah, po korakih, skozi opazovanje, občutenje ter z aktivnim sodelovanjem vsakega učečega. Tokrat so bile roke učitelja na posamezniku tiste, ki so vodile skozi spremembe v čutenju, izvedbi in razumevanju pomena zavestnega nadzora nad gibanjem in čutenjem. Širili smo razumevanje somatskih procesov in delovanje aktivne terapije z razlago fizioloških sprememb v delovanju možganov in njihovim vplivom zavestnega nadzora nad mišicami.

 

Teden je minil v procesu novih zaznav, ki so nas še dodatno omehčale in ozaveščale področja, kjer imamo največ čutno gibalnih blokad in podzavestnih mišičnih napetosti. To nam je omogočalo dotakniti se globokih čustev, prepričanj, ki so nas omejevala in nehotno višala mišično napetost. Spremembe sem občutila znotraj lastne some in jih zaznavala pri izvajanju AEQ vaj ob zaključku vsakega študijskega dneva. Po tednu dni izkustvenega učenja aktivne terapije sem domov odšla globoko ozaveščena, z veliko mero miru in tišine, iz katere sem črpala moč ter energijo še daleč v delovne dni.

 

Hvala Aleš, da sem del tega, da si ti naš učitelj, in da je to šele začetek

 

 

Petra Šmid Seljak, Vrhnika, učenka 3. stopnje AEQ metode® 1/5

 

Petra Šmid Seljak

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook