OSNOVNA RAVEN | Učitelj AEQ metode® 1. stopnje

 

Učitelj AEQ metode® 1. stopnjeAEQ1

 

 

Seminar za učitelja AEQ metode® 1. stopnje je namenjen temeljitejšemu spoznavanju AEQ metode®. Bodoči učitelj bo deležen dovolj znanja o osnovnih temeljih metode ter spoznal, kako  razviti dovolj jasno komunikacijo znotraj sebe ter med njim in stranko. Uril se bo v razlagi  vzrokov za trenutno počutje, nadgrajeval  in spoznaval nove in nove vaje ter njihovo primernost za posamezno težavo.

 

 

Na seminarju pridobljeno znanje je primerno in nujno za dovolj kvalitetno učenje strank. Omogoča boljšo rehabilitacijo po poškodbah ter odpravo manj kompleksnih kroničnih mišičnih zakrčenosti in kroničnih bolečin. Učimo se pravilnega usmerjanja pozornosti, da bi zaznali morebitne nejasnosti v komunikaciji s stranko. Tako se bo učitelj uspešneje spopadel z neučinkovitostjo strankinih gibov. Znanje zmanjšuje ugibanje pri odločitvah, kako naprej, zmanjša tudi možnost ponavljanja poškodb in porabo časa za korekcijske vaje.

 

Pomemben del učenja AEQ metode® je razumevanje somatske filozofije, ki omogoča drugačen pogled na vzroke težav. Znanje, pridobljeno na seminarju, zadošča za pridobivanje izkušenj in zmožnost vodenja 3-4 urnih delavnic za skupino desetih oseb.

 

Povpraševanje po tej vrsti učenja je čedalje večje v vseh starostnih skupinah in poklicih. V šestih dneh bomo delali na sebi in na soudeležencih seminarja. Tako se boste lahko primerno pripravljeni potopili v globine AEQ metode® ter začeli korenito vplivati na kvaliteto svojega življenja, znanje pa kasneje uporabili na strankah. Po uspešno zaključenem seminarju prejmete certifikat učitelja  AEQ metode® 1. stopnje.

 

Seminar za učitelja  AEQ metode® 1. Stopnje

Se v svojem življenju ali delu srečujete z neredom v gibanju in komunikaciji, ki vas sili v nepotreben trud in povzroča nelagodje, bolečine ter poškodbe tako na telesnem, kot čustvenem področju?  Ste zdravstveni delavec, učitelj gibanja, trener ali terapevt in se želite naučiti pravilno uporabo AEQ metode®, AEQ vaj® in kako naučeno vključiti v svoje življenje in delo? Potem vam priporočam da si vzamete čas in usmerite pozornost v spodnji razpis seminarja učenja AEQ metode® 1. stopnje.

 

 

Kdaj : Seminar je sestavljen iz dveh delov in se odvija v petek 4.9, soboto 5.9. in nedeljo 6.9.2020 (prvi del), ter v petek 2.10, soboto 3.10. in nedeljo 4.10.2020 (drugi del), od 9.00 do 17.00 ure.

 

Naslednje šolanje 1 stopnje bo v januarju 2021

 

Kje: Center AEQ metode , Ulica bratov Gerjevič 1 a, 8250 Brežice Tel: 074990871

 

Največje število sodelujočih učencev na seminarju:  9 oseb

 

Cena: skupni strošek seminarja je 1700 €.

          300€ rezervacije se nakaže ob prijavi  

        1400€ se nakaže tri tedne pred pričetkom seminarja 

 

Prijave na: education@aeq.si 

 

 

AEQ metoda® je razvita za učinkovito in razumljivo pomoč ljudem v kroničnih bolečinah in gibalnih omejitvah. Kot tudi tistim, ki bi radi izboljšali telesne in umske zmogljivosti in dvignili kvaliteto življenja. AEQ vaje® so enostavne, nežne, in zelo učinkovite, saj bolečim, napetim, kratkim mišicam povrnejo optimalno funkcijo. Stanje kronično zakrčenih mišic – imenovano senzorno-motorična amnezija (SMA) – izhaja iz prilagoditve podzavestnega dela živčnega sistema na nesreče, poškodbe, operacije ali ponavljajoč stres. SMA je vzrok za večine vsakdanjih stanj z bolečinami v mišicah, za katere se napačno domneva, da imajo vzrok v strukturnih pomanjkljivostih. AEQ vaje® so enostavne, nežne, in zelo učinkovite, saj bolečim, napetim, kratkim mišicam povrnejo optimalno funkcijo. Stanje kronično zakrčenih mišic – imenovano senzorno-motorična amnezija (SMA) – izhaja iz prilagoditve podzavestnega dela živčnega sistema na nesreče, poškodbe, operacije ali ponavljajoč stres ki povzoči senzorno atropijo. Ta skozi čas vodi v SMA, ki je vzrok za večine vsakdanjih stanj z bolečinami v mišicah, za katere se napačno domneva, da imajo vzrok v strukturnih pomanjkljivostih.

 

 

Somatske vaje, ki jih je v osnovi razvil dr. Thomas Hanna, Skozi razvoj metode in prakso pa izboljšal in prilagodil zahtevam in obremenitvam sodobnega življenja skozi AEQ vaje® Aleš Ernst CSE, vas pripravijo na to, da se naučite urejeno, učinkovito gibati v katerem koli izbranem delu, športu ali dejavnosti. Vaje učijo, obnovitvijo ter izboljšajo čutno-gibalno zavedanje, zmanjšajo senzorno atropijo ter tako povrnejo primeren nadzor neuro-muskulaturnega sistema nad dolžino in funkcijo mišic.

 

 

Znanje AEQ metode® in pravilno poučevanje AEQ vaj® so odlična in nujna dopolnitev katerekoli gibalne in psihoterapevtske prakse, fizičnega treninga ali rehabilitacijskega programa. Vključitev AEQ vaj® in principov somatskega gibanja v vašo primarno prakso vam bo omogočilo, da svoje stranke učite o varnih načinih lajšanja in odprave kroničnih bolečin v mišicah in telesu, preprečevanju poškodb in kako bolje, učinkoviteje skrbeti zase.

 

 

Kako AEQ vaje® učinkujejo na živčno-mišični sistem, sem se imel priložnost podučiti ob nekajletnem delu s strankami. Ob aktivnih terapijah s AEQ vajami® so se mnogim zgodile znatne spremembe in izboljšanje življenja, in vendarle so se dobrodejni učinki pri večini obdržali le nekaj mesecev. Sčasoma so se vrnili v prejšnje stanje in AEQ vaje® izvajali le občasno, ko je bolečina postala preveč moteča.

 

 

Ob proučevanju različnih področij fizike in človeškega gibanja sem čedalje bolje razumel, da se je življenje zadnjih nekaj desetletij izjemno pohitrilo in da je temu primerna manjša sposobnost zbranosti in prilagodljivost človeka, ki živi hitro življenje, kar omogoča tehnologija. Za tak način življenja potrebujemo veliko energije, a tudi naprave, ki delo opravljajo namesto nas ter nam tako prihranijo čas.

 

Medtem ko izrabo časa odmerjamo racionalno, pa tega ne delamo glede izrabe energije. Naše telo se je skozi evolucijo ter boj za obstanek razvijalo ob pomankanju in boju za energijo. Čas ni bil bistven, danes pa živimo, kot da bi se venomer vozili po avtocesti, kar nam omogoča prihranek časa, hkrati pa pomeni tudi večjo porabo goriva (energije) ter večjo obrabo. Obenem je prilagodljivost, to manipulacijsko polje, ko se zgodi nekaj nepredvidljivega, manjša. Ko je treba z avtoceste zaviti na makadamsko pot in voziti zlagoma, smo zmedeni in negotovi. Skorajda pod stresom, čeprav smo milijone let preživeli in se v neprilagojenem sovražnem okolju celo razvijali.

 

 

Ugotavljam, da nas hitrost ubija – dobesedno ali posredno -, nas dela napete, trde in toge. Nastaja bolečina, ki opozarja na neučinkovitost ter entropijo.

 

 

Dojel sem, da standardne somatske vaje premalo vplivajo na to, da bi stranka upočasnila svoje življenje, ji ne postavijo dovolj ovir, da bi morala razmišljati, kako se giba, kako nekaj počne ter kako bi morala vajo pravilneje izvesti.

 

 

Temeljni namen AEQ metode® je, da si vzamemo čas in opazujemo, kaj počnemo ter iščemo boljšo rešitev. Boljša rešitev je tista, kjer z manj truda (energije) naredimo enako ali več kot prej. Povedano drugače: dvakrat premisli, enkrat naredi. Kot če bi z avtoceste zavili na poligon spretnostne vožnje.

 

 

Bolj kot vemo, kaj počnemo, bolj lahko povečamo občutek zavedanja, s katerim dobimo več nadzora. To omogoči več usklajenosti, kar vodi v večjo učinkovitost. Ta pa vedno dobro dene, saj omogoči povrnitev, ohranitev in izboljšanje lahkotnega gibanja, ki je pogoj za lepa, neboleča in samostojna zrela leta.

 

 

Priporočilo za udeležbo na seminarju učitelja AEQ metode® 1. stopnje

  

Tečaj je namenjen tako začetnikom na področju somatike, ki bi želeli pravilno učiti AEQ vaje®, kot tudi tistim, ki imajo že izkušnje na področju somatskih metod in bi radi še poglobili notranjo urejenost kot tudi sposobnost učenja skozi besede in gibanje.

 

Udeležencem tečaja priporočam udeležbo na celodnevni delavnici osnov AEQ metode® ter nekaj mesečne vsakodnevne izkušnje z redno vadbo AEQ vaj®, da se tako seznanijo s principi AEQ metode® ter osnovnimi AEQ vajami®, ki se jih naučijo na delavnici osnov AEQ metode®, saj boste tako dobili boljši občutek za telo in zmanjšali senzorno atrofijo na minimum.

 

Na tem intenzivnem 6-dnevnem tečaju bodo udeleženci pridobili temeljno razumevanje ključnih principov AEQ metode® in somatskega gibanja: znanost, filozofijo in tehnike učenja. Naučili se bodo, kako pravilno poučevati enajst temeljnih AEQ vaj® in kako jih učinkovito vključiti v svojo primarno prakso. Tečaj je temeljit uvod v to zelo učinkovito, a hkrati preprosto in varno metodo učenja nevro-muskularnega gibanja in odprave bolečin ter gibalnih omejitev.

 

 

Program seminarja

 

IZZIVI MODERNEGA ČASA IN AEQ METODA®

ENTROPIJA IN STARANJE

NERED IN SMA

ZAKON O VZAJEMNEM UČINKU

UČINKOVITOST/NEUČINKOVITOST

INFORMACIJSKI VAKUM IN POMEN RAZLAGE

UREJANJE GIBANJA IN ŽIVLJENJA

TEK IN HITRA HOJA

SENZORNO-MOTORNA AMNEZIJA (SMA)

REFLEKS ZELENE LUČI

REFLEKS RDEČE LUČI

REFLEKS TRAVME

ENTROPIJA IN SMISEL BOLEČINE

AEQ  VAJE®

MEMBRANA

ZAŠČITNA VLOGA MEMBRANE

BOLEČINE PRI AEQ VAJAH®

UČENJE

GIBALNA, ČUSTVENA IN SPLOŠNA INTELIGENCA

KONTROLA MIŠIC, ŠPORT IN AEQ METODA®

OBREMENITEV – ZMOGLJIVOST – ZNANJE

POTREBA/ŽELJA, POZORNOST, USKLAJENOST, CILJ

LAHKO, V REDU

VOLJA – MIŠLJENJE

DIHANJE MED VAJAMI

DOTIK IN BESEDA ZA BOLJŠE UČENJE

NAPOTKI ZA UČITELJE

PRIPOROČILO IN NAPOTKI ZA PRIMERNO UREJENO OKOLJE ZA DELO

AEQ VAJE® 1. STOPNJE

LOK HRBTA

DVIG HRBTA

SPROŠČANJE LEDVENEGA DELA HRBTA

DIAGONALNI TREBUŠNJAK

STRANSKI DVIG

ROŽA

OBRAČANJE NOGE

LEŽEČI OBRAT

SVILENI ŠAL

STRANSKI OBRAT

VAJA HOJE 1

MEDENIČNA URA

 

 

Udeleženci prejmejo podroben priročnik z vsebino seminarja ter podrobne opise vaj obravnavanih na seminarju dva tedna pred seminarjem, ko uredijo plačilo prijavnine v celoti. Po uspešno opravljenem seminarju in primernim poznavanjem AEQ metode® udeleženec prejme certifikat učitelja AEQ metode® 1. stopnje. Z uspešno opravljenim seminarjem udeleženci pridobijo tudi možnost dveh asistenc na mojih AEQ delavnicah, kot tudi mentorstvo in pomoč pri samostojnem delu, objave v sistemu AEQ metode® Slovenija ter skozi nadaljnje šolanje na seminarju 2. stopnje izpolni pogoje za pridobitev AEQ licence.

 

Sestavni del šolanja učitelja AEQ metode 1. stopnje je pisanje domačih nalog, ki jih prejemajo v primernih časovnih razmakih po končanem seminarju in v kombinaciji z avdio posnetki seminarja omogočajo učiteljem večjo globino dojemanja področji, ki jih obravnava seminar. Na ta način seminar traja skoraj pol leta in učitelju daje čas, ki je potreben, da bi spoznal sebe in tako razumel druge, ki jim pomaga z učenjem AEQ metode. 

 

Redno in primerno izvajanje domačih nalog in obnov je pogoj za prijavo na seminar 2. stopnje.

Prednosti uporabe naučenega na seminarju za vas in vaše delo:

 

 • dolgoročno lajšanje in odprava bolečin v mišicah in ponovna fizična in psihična samostojnost
 • razumevanje, kako stres in travma vplivata na človeka in njegovo življenje
 • učenje veščin, kako omejiti in zmanjšati učinke stresa in travme
 • učenje veščin, kako lahko stranke same opazujejo, popravljajo in prilagajajo svojo telesno držo, gibalne navade in vsakodnevne gibalne vzorce
 • izboljšano somatsko zavedanje, propriocepcija, gibanje in dihanje
 • z učenjem AEQ metode® dosežemo spremembo v delovanju neuro-muskulaturnega  sistema in bistveno bolje uredimo funkcijo mišic in koordinacijo ter učinkovitost
 • naučimo se varnih, učinkovitih in enostavne tehnike za zmanjšanje stresa, boljšo rehabilitacijo in regeneracijo
 • vrnemo pravilno vlogo učenja skozi gibanje v življenje

 

Boljše somatsko zavedanje in čutilno gibalni nadzor sta bistvo katerekoli uspešne fizične discipline. Kot učitelj AEQ vaj® boste pri obravnavi vaših strank samozavestno vključevali AEQ vaje® kot osnovno ″ogrevanje″, kot dodatek pri masažni terapiji ali kot novo, stimulativno gibanje pri vaših urah joge, pilatesa ali fitnesa. Svoje stranke in učence boste lahko naučili pendikulacije namesto raztezanja in jim na ta način omogočili, da izboljšajo funkcije in nadzor svojih mišic.

 

 

Prednosti AEQ vaj® za vaše stranke:

 

 • dolgoročno lajšanje bolečin v mišicah in ponovna fizična samostojnost
 • razumevanje, kako stres in travma vplivata na možgane in telo
 • sposobnost, da sami izničijo učinke stresa in travme
 • sposobnost, da lahko sami opazujejo, popravljajo in prilagajajo svojo telesno držo, gibalne navade in vsakodnevne gibalne vzorce
 • izboljšano somatsko zavedanje, propriocepcija in dihanje
 • s spremembo v živčnem sistemu se bistveno spremeni funkcija mišice in koordinacija
 • varne, enostavne tehnike za zmanjšanje stresa celotnega telesa

 

 

Certificiran učitelj AEQ metode® 1.stopnje zna:

 

 • Učiti primarne AEQ gibe za izboljšanje občutka, nadzora, urejenosti in učinkovitosti gibanja in nadzora nad mišicami.
 • Pozna osnove senzorno-motorne amnezije ter somatske odzive na stres in poškodbe.
 • Obvlada osnovne principe AEQ metode® in klinične somatike ter zna pomagati pri spreminjanju senzorno motornih vzorcev, ki povzročajo kronične bolečine, gibalne obejitve ter zmanjšujejo kvaliteto življenja.
 • V veliko pomoč je pri vseh stanjih, kjer čutimo, da imamo težave zaradi zakrčenih, prekratkih, napetih mišicah, ki jih tudi z največjo pozornostjo in željo ne moremo sprostiti.
 • Z učenjem pomaga ko imamo občutek, da telo ne čutimo, nadziramo in imamo odtujenosti, nemoči nad trenutnim stanjem.
 • Z učenjem izboljšanja nadzora nad mišicami in povečanjem učinkovitosti gibanja pomaga odpraviti ponavljajoče se poškodbe zaradi obremenitev prisilne drže pri delu ali velike količine ponavljajočih se gibov pri športu.
 • Z učenjem principov AEQ metode® in AEQ vaj® omili in v lažjih oblikah omogoči odpravo sledečih kroničnih bolečin in težav: bolečine v hrbtu, bolečine v vratu, išijas, teniški komolec, karpalni kanal, bolečine v kolenu, petni trn, hiperlordoza, hiperkifoza, sindrom piriformis, torakalni sindrom, zamrznjena rama, glavobol, plitko dihanje, migrene, tendinitis, mišićni krči, bolečine v sklepih, kronična utrujenost, mravjlinčenje v dlaneh in prstih rok
 • Boljše somatsko zavedanje in čutilno gibalni nadzor sta bistvo katerekoli uspešne fizične discipline.

 

 

Vaš učitelj 

Sem Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stopnje

Vsakodnevno delam s strankami, ki se name obračajo predvsem zaradi kroničnih mišičnih bolečin. Naučim jih drugačne perspektive za vzroke bolečin in omejitev ki jih čutijo vsak dan. Z boljšim razumevanjem in vajami, bodo odpravili bolečine in izboljšali gibanje ter slabo držo, seveda če bodo vaje izvajali redno. Moje stranke so tudi profesionalni športniki, trenerji, rekreativci, ki bi radi obdržali uspehe, do katerih so prišli s trdim delom. AEQ metoda® omogoča uspešno premagovanje stresa in bolečin z povečanjem učinkovitosti in nadzora gibanja ter s tem izboljša rezultate, povrne motivacijo ter na novo definira cilje in ambicije in to brez bolečin. Z njo se naučimo bolje kontrolirati svoje telo, um in povečati urejenost ter kompleksnost gibov in dela. Sem avtor knjige Lahkotno iz kroničnih bolečin. Vsakodnevno sem priča znatnim pozitivnim spremembam, ki jih AEQ metoda® prinese v življenje in rezultate mojih strank.

 

Seminar za učitelja somatskih gibov po AEQ metodi

 

Seminar za učitelja somatskih gibov po AEQ metodi

 

AEQ 1

 

AEQ 2

 

AEQ 3

 

AEQ 4

 

 

 

 

AEQ logo 1

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook