POSEBNI PROGRAM | Učitelj AEQ 2. stopnje za športne trenerje

Seminar za športne trenerje in vaditelje - metoda AEQ®, 2. učiteljska stopnja

 

Je namenjen trenerjem in vaditeljem, športnim pedagogom, kineziologom, inštruktorjem fitnesa in vodjem različnih skupinskih vadb, ki so zaključili 1. učiteljsko stopnjo za športne trenerje, kot tudi učiteljem AEQ metode® 2. ali 3. stopnje, ni pa primerna za učitelje AEQ dihanja® 1. stopnje.

 

AEQ-sport-1

Lokacija: Center AEQ metode, Ulica bratov Gerjevič 1a, Brežice  

Kdaj: od 1. do 6. marec 2021, od 9.00 do 18.00 ure

(odmor za kosilo od 12.30 - 14.00 ure)  

Cena: 2500 € 

Največje število udeležencev: 9

Vprašanja in prijave pošljite na: education@aeq.si

 

Še posebno športniki se zavedajo, kako pomembno je pravilno dihanje tako med športnimi napori kot v času športne neaktivnosti. Pravilno dihanje pa seveda vpliva tudi na umske zmožnosti - na avtonomni živčni sistem, sposobnost osredotočanja in učenja. Področje dihanja bomo obravnavali ob poudarku zahtev športa.  Upočasnitev pretoka zraka in krvi skozi pljuča in povečanje učinkovitosti respiratornega in vaskularnega sistema je posebna spretnost, ta veščina dvigne nivo ostalih somatskih procesov.

 

Vpliv športa in mišičnih blokad na zmanjšano dihalno učinkovitost na seminarju postavljam v ospredje in kot iztočnico. Nepravilno dihanje pri športnikih gre z roko v roki z nepravilnim razumevanjem pomena treninga in povečuje pogostost in resnost poškodb. V nasprotju pa sistematično urjenje dihanja omogoča njegovo dolgoročno izboljšanje ter uspešno odpravlja težave, ki jih ne urejujejo ostale dihalne metode (joga, pilates, … Wim Hof, Buteyko, Oxygen Advantage).  Seminar obsega teoretični del: razumevanje dihanja in njegovega vpliva na telesne in umske procese ter vlogo dihanja na formacijo in nadzor nad biološko energijo;  praktično učenje AEQ dihalnih vaj ter dihalnih protokolov za nadzor, zavedanje in umirjanje pretoka zraka in normalizacijo vdihanega zraka ter izmenjave plinov v respiratornem sistemu; obravnavali bomo zablode in napačno razumevanje, ki prevladuje v zdravstvu, športu in mnogih drugih panogah, kjer učijo, da sta krepitev in raztezanje mišic pot do zdravega dihanja.

 

Učitelj AEQ športa 2. stopnje zna primerno razložiti vzroke za težave zakrčenosti in otrplosti telesa v povezavi z dihanjem.

 

Namen AEQ dihalnih vaj je izboljšanje sposobnosti ekspanzije mišic trupa in s tem vzpostavitev primernega prostora za dihanje v spodnjem delu pljuč, izboljšanje zavedanja in občutenja delovanja respiratornega sistema in nadzora nad dihalnimi mišicami ter dihalnim procesom. Predpogoj za pravilno dihanje je primerna sposobnost večanja trebušne votline, ki je pri večini športnikov zaradi prevelikega poudarka na moči in stabilnosti zmanjšana. To vodi v dihalno neučinkovitost, višanje hitrosti pretoka zraka skozi dihala ter dvig jakosti in pogostosti delovanja simpatičnega načina delovanja avtonomnega živčnega sistema, kar pa slabo vpliva na mikromotoriko, regeneracijo, imunost, rehabilitacijo športnika, energijsko učinkovitost ter sposobnost ohranjanja visoke koncentracije na dolgi rok.

 

AEQ dihalne vaje so namenjene zmanjševanju neučinkovitega dihanja in hiperventilacije, dvigu ravni CO2 v krvi, kar izboljša oskrbo mišic s kisikom, zmanjša tvorbo mlečne kisline v tkivih, poveča hitrost rehabilitacije poškodovanega mišičnega tkiva in nivo energije v možganih, kar je ključno za športnikovo zbranost, voljo in željo.  

 

AEQ pristop odprave dihalnih nepravilnosti in omejitev ne temelji na raztezanju in jačanju dihalnih mišic brez dviga nadzora nad njimi, temveč na odpravi SMA (senzorno motorna amnezija) v delovanju mišičnega in respiratornega sistema (diafragma). Spoznali boste glavne vzroke, ki privedejo do nastanka nepravilnega delovanja respiratornega sistema skozi čustvene travme v zgodnjem otroštvu in fizične posledice nerealnega odnosa ega do telesa v kasnejšem obdobju življenja.   Skozi učenje AEQ dihalnih vaj ter dihalnih protokolov boste na seminarju sami opazili in občutili lastno SMA v tem delu some, jo razumeli in znali v naslednjih mesecih urediti delovanje dihal in lastnega dihanja.

 

Skozi to povezavo teoretičnega znanja in lastne izkušnje boste lahko svoje stranke o pravilnem odnosu do dihanja učili individualno ali na delavnicah. Dihanje bomo obravnavali samostojno, kot učenje AEQ dihanja® ter v sklopu AEQ metode® in vaj®.  

 

Učenje AEQ dihanja® na športnika vpliva zelo pozitivno. Izboljša učinke vadbe, treninga, razumevanje AEQ metode®, psihofizično počutje ter bistveno dvigne kvaliteto gibanja in rezultatov.  

 

Seminar bo posvečen vplivu učinkovitosti dihanja na športne sposobnosti in pomen tega učenja za rekreativne ali vrhunske športnike. Med njimi je le redkokdo, ki diha pravilno; posledica tega so težave z rezultati in padci forme, za katere pa na videz ni pravega vzroka. Običajno težave rešujejo z dvigom obremenitev, hitrosti in zahtevnosti treninga, kar pa privede do še več težav in bolezni. Vrhunski športniki, ki dodajajo v svoj trenežni proces AEQ dihanje®, poročajo o znatnem napredku. Ta je plod pravilnega pristopa k formiranju trenažnega procesa, ki temelji na iskanju rezerve v znanju.    

 

Učitelj AEQ športa 2. stopnje zna učiti osnovne AEQ dihalne vaje, s katerim omogoči varovancu večanje volumna trebušne votline ob vdihu (ki je predpogoj za pravilen vdih v celotna pljuča). Uči zaznavanje hitrosti dihanja in realnost te hitrosti v odvisnosti s trenutnimi napori. Uri upočasnitev pretoka zraka na realno raven skupaj z dvigovanjem zmožnosti sprostitve mišic trupa med rameni in medenico. Pozna in zna svetovati o primernem pristopu za odpravo telesnih težav, ki so posledica neučinkovitega dihanja, ter omogoča dvig zmožnosti športnika. 

 

AEQ dihanje® je nadgradnja AEQ vaj. Dodatno poveča osredotočenost  zavesti na senzacije telesa in njeno vlogo pri nadzoru gibanja; poleg giba in fokusiranja na občutke doda še faktor opazovanja/upravljanja dihanja, kar še dodatno oteži beganje misli in je zato za tiste, ki zmorejo to kompleksnost nadzora tudi učinkovitejši pristop, ki omogoča dvig kompleksnosti in jasnost komunikacije znotraj živčno mišičnega sistema. Temelji na seciranju posameznih gibov na več delčkov z pozitivno in negativno mišično kontrakcijo, kar poveča napredek samozavedanja in zmanjšuje nepotrebno hipertoničnost. Znanja s področja AEQ dihanj®a še dodatno pomagajo pri diagnostiki športnika in določanju reakcije njegova telesa na zahteve ega in dejansko telesno pripravljenost. AEQ dihanje omogoča, da dihanje spoznate kot most med zavednim in nezavednim ter tako dodate globino in zanesljivost odnosa s športnikom.

 

Snov seminarja zajema:

 

NAJPOGOSTEJŠE VRSTE DIHANJA

PRIMARNI STIMULUS ZA (NOV) VDIH

NEFUNKCIONALNO DIHANJE

DIHANJE Z DIAFRAGMO

PRSNO IN KLAVIKULARNO (RAMENSKO) DIHANJE – DIHANJE DANAŠNJEGA ČASA

ČUSTVA IN DIHANJE

OSREDOTOČENOST NA DEJANJA

UM-TELO-ŽIVLJENJSKA ENERGIJA

KDAJ POČIVATI

PREVERJANJE DNEVNEGA STRESA

VLOGA MENSTRUALNEGA CIKLUSA PRI POČITKU

AEQ DIHANJE IN ŠPORT

PRAVILNO OGREVANJE

DVIG PARASIMPATIČNOSTI Z AEQ DIHANJEM

DIHAJTE Z LAHKOTO , HOJA, TEK, KOLESARJENJE

VAJA ZA OBNOVO NADZORA NAD DIHANJEM

KAKO UGOTOVITI  PRAVILNOST TRENIGA IN OBREMENITVE

MIŠICE HRBTA IN PRAVILNO DIHANJE

MIŠICE SPREDNJE STRANI TRUPA IN PRAVILNO DIHANJE

VPLIV PRETEKLOSTI NA SEDANJE DELOVANJE TELESA

KRONIČNA HIPERVENTILACIJA

BOHROV EFEKT

NOS

POMEN DUŠIKOVEGA OKSIDA ZA PRAVILNO DELOVANJE TELESNIH SISTEMOV

ŠKODLJIVOST STALNEGA DIHANJA SKOZI USTA

DIHANJE UMA IN TELESA

PREZGODNJA ODPOVED FUNKCIJ NOSU

ZNOTRAJ NOSU

KVALITETNEJŠE SPANJE

DEFINICIJA STOPNJE DIHALNE LAKOTE

DIHANJE MED AEQ DIHALNIMI VAJAMI

RAZLIKE MED AEQ VAJAMI IN AEQ DIHALNIMI VAJAMI

PRAVO UČENJE SKOZI AEQ DIHALNE VAJE

 

DIHALNE AEQ VAJE:

  • DIHALNI LOK HRBTA
  • DIHALNA ROŽA
  • DIHALNO ZIBANJE TRUPA
  • DIHALNI STRANSKI OBRAT
  • DIHALNI RAZCVET
  • DIHALNI PREDKLON
  • KLEČEČI POLMESEC
  • UMIRJANJE NIHALA
  • DIHALNO ZIBANJE KOLENA
  • STOJEČE DIHALNO ZIBANJE MEDENICE

 

DIHALNI PROTOKOLI ZA POVEČANJE TOLERANCE DVIGA CO2 V KRVI

MERJENJE DIHALNE PREKINITVE

TEST MAKSIMALNEGA ZADRŽEVANJA DIHA

ZADRŽEVANJE DIHANJA MED HOJO

VAJA DIHALNE REGENERACIJE

DVIG EPA IN URAVNAVANJE PH KRVI SKOZI SPREMEMBE DIHALNIH VZORCEV IN TOLERANCE NA CO2

DVIG HEMATOKRITA IN AKTIVACIJA VRANICE ZA IZBOLJŠANJE MAKSIMALNIH ZMOŽNOSTI

HIPERKAPNIJA TER SIMULACIJA VIŠINSKEGA TRENINGA SKOZI AEQ DIHANJE IN PROTOKOLE METODE OXYGEN ADVANTAGE

PREDNOSTI SIMULACIJE VIŠINSKEGA TRENINGA

PRAVILNA UPORABA DIHANJA SKOZI NOS IN DIHANJA SKOZI USTA PRI ŠPORTU IN TEKMOVANJIH

PRAVILNA UPORABA PULZNEGA OXYMETRA ZA DOSEGO HIPERKAPNIJE

VPRAŠANJA IN NASVETI UČENCEM AEQ DIHANJA

 

Del snovi bo zajet v učbeniku, del pa bom razložil na predavanju.

Uspešno opravljen seminar 2. stopnje omogoča napredovanje v srednjo stopnjo AEQ šolanja za športne trenerje (učitelj AEQ 3. stopnje).

 

 

Seminar vodi Aleš Ernst,

učitelj AEQ metode 5. stopnje, učitelj AEQ dihanja 3. stopnje, instruktor Oxygen Advantage metode®

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook